Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama stupile su na snagu 1. kolovoza 2019. godine. Te izmjene odnose se na ograničenje brzine na cestama kao i povećanje novčanih kazni. 
U nastavku donosimo koje su se promjene uvele te kolike su nove kazne za pojedine prekršaje.

Novosti u ovom zakonu

Novosti u ovom zakonu odnose se na propisivanje prekršaja nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti, za što kazna iznosi 500 kuna. Zatim snimanje vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zbog povećanja transparentnosti i kvalitete samog ispita, ali i ujednačavanja njegove provedbe.
Također je propisana i obveza video nadzora tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

Zbog sve većeg broja nesreća na cestama predviđeno je snažnije kažnjavanje počinitelja 8 najtežih prekršaja koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu. 

To su:

  1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h
  2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila
  3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala
  4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da si u organizmu ima alkohola ili droga
  5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga
  6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava
  7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova
  8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Za gore navedene prekršaje predviđena kazna povećana je s 5 do 15 tisuća kuna na 10 do 20 tisuća kuna te je propisana zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći put ili više puta. Također propisano je povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Povećanje novčanih kazni predviđeno je također i za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisnog prijevoza djece u vozilu te za nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje. 

Za ove prekršaje kazna od dosadašnjih 500 kuna, povećana je na 1000 kuna.