Zimska oprema u Hrvatskoj i Europi

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila te su presudne za sigurnost. Čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno kad se temperatura zraka spusti ispod +7°C, obavezno je zamijeniti ljetne gume zimskima! Tada ljetne gume gube elastičnost kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.
Ljetnim gumama produljuje se zaustavni put, što može biti vrlo opasno po snijegu.
Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama (pri brzini od 60 km/h) zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil sa zimskim gumama zaustaviti nakon 44 metra.

Zimska oprema u Hrvatskoj od 15. studenog do 15. travnja

U Hrvatskoj zimska oprema je obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

To je uređeno Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013.). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Prema članku 104. novog Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/2016) pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

  • četiri zimska pneumatika (M + S) ili
  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Propisana zimska oprema u europskim zemljama

U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku.

U nastavku je tablica s informacijama o zimskoj opremi u Europi.